İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşmedir. Sözleşme Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldığı için ‘İstanbul Sözleşmesi’ ismiyle anılıyor.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi (kısa adıyla İstanbul Sözleşmesi), 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Özel olarak kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti hedef alan ilk Avrupa sözleşmesi olma niteliğini taşıyan Sözleşme, bugüne kadar Türkiye dahil Avrupa Konseyi üyesi 20 ülke tarafından onaylanmıştır. Türkiye, Sözleşme’yi imzaya açıldığı 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalamış, 14 Mart 2012 tarihinde ise onaylamıştır. İstanbul Sözleşmesi’nin en önemli özelliği, biyolojik veya hukuki, ailevi bağ olup olmadığına bakılmaksızın ev içi şiddetin (örneğin eski veya mevcut eşler, evlilik dışı partnerler, birlikte ikamet edilen aile fertleri, akrabalar veya birlikte ikamet edilen başkaları tarafından yöneltilen şiddetin) ve kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin standartlar öngören ve Avrupa ülkelerini hukuki olarak bağlayan ilk belge olmasıdır. Anayasa m.90/5 uyarınca, İstanbul Sözleşmesi kanun hükmündedir. Bunun hakkında, Anayasa’ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamaz.. Sözleşme böyle bitiyor.. Böyle bitiyor ama kadınların derdi bitmiyor halen şiddet görüyorlar, halen korku içerisinde yaşıyorlar, halen öldürülüyorlar, halen taciz ediliyorlar, halen can güvenlikleri yok, halen devlet suskun ve bu konuda ciddi bir yasa değişikliği yok.. Yasayı yapacak meclisin içerisinde milletvekili eşini darp ediyorsa, şeref yoksunu vekil kadına tecavüz suçlamasıyla gündeme geliyorsa bu sorunu ne İstanbul sözleşmesi ne de Londra sözleşmesi çözer… Bu işi ancak bilim ve tıp çözecek korona virüs aşısı yerine cinsiyet aşısı geliştirip erkek cinsiyetine sınırlama getirilmesi gerekiyor. Bence artık dünyayı kadınların yönetme zamanı geldi, belki de geçiyor..

Erkek sorar : Kaçınız çıplaklığınıza güvenmek yerine karakterinize güvenecek kadar kadınsınız.

Kadın cevap verir : Kaçınız çıplak bedeni sahiplenmek yerine üstünü örtecek kadar adamsınız. ??? ( Bence düşünmek gerek kadın haklı )

22.TEMMUZ.2020 BODRUM

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.